DiSEq Satelliet Switches

Digital Satellite Equipment Control (DiSEqC) stuurt ontvangers en randapparatuur zoals rotors, LNB omschakelaars, etc. aan. Wilt u meerdere satellietposities ontvangen dan dient u van de ene LNB naar de andere te kunnen overschakelen. Van iedere ontvangstkop gaat er een korte kabel naar de switch, en vanaf de switch loopt er één kabel naar de satellietontvanger. Wij raden u aan, als u een switch gaat aanschaffen, dat u daarop niet bezuinigt. Bij goedkope switches kan het namelijk gebeuren dat het signaal gaat lekken, waardoor het beeldsignaal negatief wordt beinvloed. Wilt u meerdere ontvangers gebruiken dan is voor elke ontvanger een switch noodzakelijk. Een goede switch is van het merk Spaun.

spaun diseqc
Met DiSEqC worden digitale commando's doorgeven naar satellietapparatuur. Het DiSEqC-concept werkt met het concept van 14/18 Volt en een 22Khz tone-burst. Bepaalde satellietontvangers schakelen met een 14/18 Volt spanning tussen de Horizontale en Vertikale polarisatie. Door middel van een 22Khz tone-burst wordt niet alleen geschakeld tussen verschillende satellieten maar tussen de twee LNB frequentiegebieden van 10,7-11,7 GHZ en van 11,7-12,75 GHZ. Met DiSEqC kunnen we 2 of meer universele LNB's (op zelfs verschillende schotels) schakelen die met digitale commando's kiest voor welke LNB, welke frequentieband en welke polarisatie.

DiSEqC varianten

Mini-DiSEqC, voor het schakelen tussen 2 satellieposities
DiSEqC 1.0, voor het schakelen tussen 4 satellieposities
DiSEqC 1.1, voor het schakelen tussen max 16 satellietposities
DiSEqC 1.2, voor het schakelen tussen max 16 satellietposities en het aansturen v.e.satellietmotor.


DiSEqC 2.0, 2.1 en 2.2 geeft teruggekoppelde infomatie over het aantal aangesloten LNB's en de soorten aangesloten LNB's bij gebruik van DiSEqC 1.0, 1.1 of 1.2.


Voor het gebruik van 3 of 4 satellieten heb je dus minimaal DiSEqC 1.0 of hoger nodig en voor een draaibare schotel dmv een rotor dus minimaal DiSEqC 1.2. Alle recente satellietontvangers ondersteunen minimaal DiSEqC 1.0.

Voor het gebruik van 3 of 4 satellieten heb je dus minimaal DiSEqC 1.0 of hoger nodig en voor een draaibare schotel dmv een rotor dus minimaal DiSEqC 1.0.