Digitale TV ontvangers voor ontvangst van satelliet TV

Kiest u om over te stappen naar satelliet TV dan zijn er een aantal mogelijkheden.
Voor vrije TV zenders kunt u volstaan met een simpele FTA satellietontvanger, voor het kijken naar een of meer programmapakketten van Canaldigitaal heeft u minimaal een zgn Canaldigitaal ontvanger nodig.

Uw ontvanger dient dan te beschikken over een kaartlezer die overweg kan met de smartcard van Canaldigitaal. Heeft u echter meer wensen, dan heeft u een ontvanger nodig die gecodeerde zenders kan decoderen: een digitale ontvanger met vrije CI slots. Lees meer over Canaldigitaal goedgekeurde satellietontvangers.

FTA Satellietontvangers

Een satellietontvanger die enkel Free TV zenders kan ontvangen en weergeven, wordt een FTA ontvanger genoemd. Een abonnement met een provider is dan niet nodig.

Bekijk het overzicht FTA Satellietontvangers.

Satellietontvangers met Cam module(kaartlezer).

satellietontvanger Om gecodeerde TV kanalen te kunnen bekijken, moeten de TV signalen worden gedecodeerd. Een ontvanger moet dan uitgerust zijn met het passende decoderingsysteem. Een coderingssysteem dat vast in de ontvanger ingebouwd is, zoals bij Canaldigitaal satellietontvangers, wordt een Cam module genoemd. In die module moet alleen nog maar de smartcard van de aanbiedende provider (in dit geval van Canaldigitaal) worden geplaatst. Een ontvanger met CAM module ontvangt dus naast de vrije FTA kanalen ook die TV zenders die door het betreffende scramblingsysteem kunnen worden gedecodeerd.

Meer informatie over Canaldigitaal ontvangers kunt u lezen op de website van Canaldigitaal.
Naar overzicht Satellietontvangers met kaartlezer.


CI Satellietontvangers

Een Common Interface (CI) satellietontvanger is een ontvanger waarin een of meerdere decoders geplaatst kunnen worden (Cam module plus smartcard). Naast de vrije TV zenders kunt u kijken naar die gecodeerde TV zenders die door de ingebouwde decoder(s) en/of CI-modules én dito smartcard(s) ondersteund worden. Bij ontvangers met CI slots heeft u dus de meeste flexibiliteit. Bij overstap naar een andere provider hoeft u alleen maar een nieuwe decoder te kopen. Vrijwel alle nieuwe digitale ontvangers met CI-slots worden momenteel uitgevoerd met de meest gebruikelijke aansluitingen en keuzemogelijkheid voor besturingssystemen van de satellietontvanger.
Naar overzicht Satellietontvangers met vrije CI-slots.

HD Satellietontvangers

HDTV is in sterke opmars. Na de aarzelende start in de jaren tachtig krijgt de vinding van het Japanse NHK steeds meer voet aan de grond, getuige het grote aantal HDTV-toestellen en zenders die in DVB-S2 uitzenden. In het begin van HDTV kostten HDTV-toestellen nog een vermogen, nu verschillen de prijzen van HDTV nog maar weinig met de standaard breedbeeld LCD schermen. HDTV satellietontvangers zijn in vele uitvoeringen te koop. HDTV-satellietontvangers zijn wel iets duurder dan de standaard DVB-S ontvangers en zijn ook uitgebreider uitgevoerd, dus met meerdere tuners, 1 of meer kaartlezers, 1 of meer vrije CI-slots en soms ook met inwendige hard disks.
Naar overzicht HDTV Satellietontvangers.

Verschillende uitvoeringen van satellietontvangers

Satellietontvangers kunnen onderling verschillen in uitvoering, zoals wel of niet uitgevoerd met een interne harde schijf voor het tegelijk kijken en opnemen van de zender (1 tuner).

Ontvangers kunnen ook uitgevoerd zijn met een dubbele tuner en harde schijf voor het gescheiden kijken van een TV zender en het gelijktijdig opnemen van een andere TV zender.

 

Lees voor uitleg over codering, decodering, DVB-systemen etc. verder bij codering digitale TV, DVB Digital Video Broadcasting , en DVB systemen
TIP:

HDTV is de toekomst. U doet er daarom goed aan, als u de aanschaf van een nieuw toestel overweegt, een HDTV toestel en een HDTV ontvanger te kopen, want ook een slimme kijker is op zijn toekomst voorbereid.