Direct Broadcast Satellieten

De Direct Broadcast Satellieten (DBS), die radio- en TV programma’s distribueren, bevinden zich op een hoogte van 36.000 kilometer in een geostationaire baan boven de evenaar. De omroepsatellieten hebben dezelfde omloopsnelheid als die van de aarde, waardoor ze op vaste punten aan de horizon staan. De ontvangstschotels kunnen daarom vast geinstalleerd worden.

Transponders

Een satelliet is uitgerust met transponders die elk weer bestaan uit een ontvanger, een converter en een zender. Een TV satelliet beschikt gemiddeld over 20 tot 50 transponders. Via één transponder kunnen ongeveer 10 TV zenders van technisch goede kaliteit worden doorgegeven. Meer kan maar dat is dan wel afhankelijk van de vereiste bandbreedte (lees: uitzendkwaliteit). Hoe groter de bandbreedte, dus hoe meer kwaliteit, des te kleiner het aantal TV zenders.

Converter

astra satelliet Vanaf de aarde worden TV signalen vanuit een grondstation opgestraald met een 14GHZ frequentie en dan ontvangen door de satelliet. Een converter in de satelliet zorgt voor de omzetting naar de juiste uitzendfrequenties van die downlink-signalen. De satelliet downlinkt die TV kanalen weer naar bepaalde gebieden op de aarde in een lagere frequentie (12 Ghz). Het terugzenden van een TV kanaal gebeurt via een van de antennes van de satelliet (ook wel beam genoemd).

Beam

astra satelliet De beams op de satelliet kunnen vanaf de aarde bestuurd en gedraaid worden voor het juiste bereik op aarde. Het bereik van een beam op aarde is wel afhankelijk van de plaats waar de satelliet zich t.o.v. de aarde bevindt.Een satelliet op de evenaar ten hoogte van Australie kan nu eenmaal moeilijk Europa zien.

Lees meer informatie over:


Schotelantennes
Satellietontvangers
DVB - Digital Video Broadcasting
DVB-Systemen
Codering digitale TV signalen