Zelf installeren van apparatuur?

Als proef hebben wij ruim een jaar geleden bij een aantal installateurs offerte-aanvragen gedaan voor een satelliet-ontvangst-installatie. Van geen enkele installateur kregen wij een fatsoenlijke schriftelijke offerte.
Een installateur presteerde het zelfs om helemaal niets van zich te laten horen. Van de rest werd ons snel duidelijk dat men de hoofdprijs wilde. Apparatuur voor de bruto-adviesprijs en voor arbeidsloon om en nabij de 50 euro per persoon, per uur ex btw, ex voorrijkosten.
Genoeg aanleiding dus zelf een berekening voor het project te maken, apparatuur zelf in te kopen en de klus zelf uit te voeren.
Door apparatuur en materialen met grote kortingen bij diverse leveranciers in Nederland en Duitsland in te kopen en door zelf te installeren, hebben wij tot 60% (!) op offertebedragen bespaard.

Verkooppunten satelietmateriaal

Voor een aspirant-koper is het kopen van de benodigde apparatuur een doolhof. Nederland en Belgie tellen tientallen leveranciers. Het viel ons op dat er stevige prijsverschillen bestaan voor ontvangers, schotelantennes, LNB's, diseqc switches, coax kabels en bevestigingsmaterialen. Goedkope leveranciers van ontvangers bleken daarentegen niet vaak ook goedkoop te zijn met andere materialen als met schotels, kabels en connectors e.d of andersom. Vergelijk daarom goed de onderlinge prijzen bij de verschillende leveranciers. Door onze materialen bij een viertal leveranciers te bestellen konden wij nog eens zo'n twintig procent extra besparen. Wel met wat meer bezorgkosten en ook bankkosten (voor aankoop in het buitenland), maar al met al zeker de moeite waard.
http://www.cardwriter.nl/
http://www.regiowebshop.nl/
http://www.ziezotec.nl/

Satellietontvangers

De grootste uitgave is toch vaak de satellietontvanger. Het aantal ontvangers is duizelingwekkend. Soms worden er ontvangers aangeboden die niet meer in de productielijn van de fabrikanten zitten. SATELLIETenTV.nl heeft een overzicht gemaakt van de meeste gangbare ontvangers en merken op de Nederlandse markt. Onze vermelde typenummers staan op de productielijst van de fabrikant staan, dus dat zijn de meeste recente. U kunt dat controleren door het aanklikken van het typenummer waarmee u de website van de fabrikant activeert.
Daarmee willen wij niet beweren dat typenummers van overjarige apparatuur, die dus niet op onze lijst staan, onbetrouwbaar zouden zijn. Integendeel. Komt u een bepaald type bij een leverancier tegen en het apparaat wordt met een fikse korting aangeboden dan doet u er goed aan een dergelijke aanschaf in uw overweging mee te nemen.
Zie ook SATELLIETONTVANGERS

Kopen via Internet?

Bent u huiverig om materialen via Internet te bestellen en betalen? Wilt u zich vergewissen of u risico loopt bij uw aankoop? Is uw leverancier wel betrouwbaar, hoe veilig is de betaling, kunt u terugvallen op de leverancier in geval van problemen met uw apparatuur? We kunnen uw eventuele aarzeling wel indenken. Internet kopen is tenslotte een nieuw verschijnsel op de kopersmarkt. Veelal zijn er goede waarborgen voor uw aanschaf.
Wij geven u wel het advies goed te letten op de volgende aspecten:

- is de verkoper geregistreerd bij de KvK, kloppen zijn adresgegevens ?
- is de verkoper geregistreerd onder een keurmerk zoals Webshop Keurmerk of Thuiswinkel Waarborg ?
- kunt u terugvallen op de verkoper of importeur bij eventuele problemen met uw apparatuur ?
- betaalt u veilig? Is uw verkoper aangesloten bij bv iDeal, PayPal, VISA, Mastercard ?
- betaal nooit anderszins. Betaal niet aan niet-geregisteeerde instanties of personen die alleen mobiel te bereiken zijn.