Schotelantennes

Voor een goede ontvangst is een parabolische schotel van min.60cm diameter nodig. U kunt met een vaste schotelantenne één satellietpositie ontvangen. Op één positie kunnen echter wel meerdere satellieten staan, zoals bij de positie Astra 1 (19,2°O) waar 8 satellieten te vinden zijn. Als u meerdere satellietposities wilt bereiken dan heeft u een Duo LNB, of een multifocus schotel met meerdere losse LNB's op één schotel nodig, ofwel een electrisch beweegbare schotel voor meerdere satellieten.
In de LNB bevindt zich een kleine antenne van 1 cm die het TV signaal ontvangt en versterkt. Daarna wordt de ontvangen downlinkfrequentie van 12 GHz getransponeerd naar een lagere frequentie (900–1800 MHz). De verlaging is nodig omdat satellietontvangers hoge frequenties niet kunnen verwerken. Er zijn twee schotels die veel gebruikt worden in Nederland: een primefocus schotel en een offset schotel.

Primefocus schotelantennes

prime focus Bij de ronde primefocus schotel staat de schotel loodrecht t.o.v. de satelliet en dat de LNB in midden van de schotel zit. De afmetingen van de primefocus schotels zijn nogal aan de forse kant en daardoor wat minder geschikt voor plaatsing op het huiserf of aan de muur.

Multifocus offset schotelantennes

offset De offset schotel daarentegen is iets ovaler en staat vrijwel verticaal rechtop en daardoor minder gevoelig voor weersinvloeden zoals sneeuw. De LNB bevindt zich op een arm onderaan de schotel, dus niet in het zicht van de schotel. Ontvangst van satellietsignalen door de schotel wordt hierdoor dus niet gehinderd. De populaire multifocus offset schotel biedt mogelijkheden voor ontvangst van meerdere satellietposities. Door het gebruik van een exact uitgerekende LNB-beugel voor meer LNB's is het zelfinstalleren door de particulier, niet ingewikkeld.

Goede plaats voor onbelemmerd ontvangst

Belangrijk ook is dat de ontvangstkop (LNB) de zwakke signalen van de satelliet goed kan ontvangen. Het exact uitrichten is daarom belangrijk. Ook moet u zorgen dat de ontvangst niet belemmerd wordt bomen of gebouwen. De schotel moet dus vrij zicht hebben.
Verdere informatie over het goed installeren van de schotelantennes kunt vinden bij: Installatie schotelantenne

Schotelantennes van Technisat en Visiosat

Populair in dit kader zijn de schotels van Technisat en Visiosat.
De Technisat Multytenne 45 Twin schotelantenne is een erg compacte schotel (diameter slechts 45cm) met 4 geintegreerde LNB's en een ingebouwde switcher. Helemaal compleet dus en zeer makkelijk te installeren. Wel heeft de Technisat Multytenne schotelantenne last van weersinvloeden vanwege de kleine afmeting van de schotel. Neemt u die voor lief, dan is deze Technisat Multytenne schotelantenne economisch een goede aanrader.
Ook bijzonder is de Visiosat Bi-satellite G2/G3/G4 schotelantenne met meerdere brandpunten. De Bi-satellite schotel is van plastic, dus goed weerbestendig. Lees verder bij Installatie Schotelantennes.

 

Producenten van primefocus en offset schotelantennes met een diameter van 60cm.
schotelantenne Archsat website
Hirschmann website
Funke website
Gibertini website
Technisat website
Triax website
Visiosat website